زیره گیاهی دارویی با فواید بسیار است كوچك و علفی به ارتفاع 15 تا 50 سانتیمتر ، ریشه دراز و باریك ، منشاء آن مصر و سواحل نیل است . برگها منقسم با بریدگیهای بسیار نازك و نخی شكل ، گل ها مجتمع به صورت چتر مركب ، سفید یا صورتی رنگ .


تاریخچه:

زیره ی سبز جزء اصلی پودرهای کاری و چیلی است و به عنوان طعم دهنده در محصولات غذایی - تجاری متنوعی به کار می رود.

روغن این گیاه از طریق تقطیر با بخار آب، برای مزه دار کردن نوشیدنی ها، دسرها و چاشنی ها مصرف می شود و همچنین جزء معطر کرم ها، لوسیون ها و عطریات است.

ترکیبات مهم:

دانه های زیره ی سبز حاوی تا 5 درصد اسانس، 22 درصد چربی، تعداد زیادی اسید آمینه ی آزاد، تعدادی فلاونوئیدهای گلوکزیدی از جمله مشتقاتی از آپی ژنین و لوتئولین است.

ترکیبات اصلی، اسانس آلدهیدی هستند که تا 60 درصد آن را تشکیل می دهند.

کومین آلدهید مهم ترین جسم اسانس زیره ی سبز است. چنانچه دانه ها پودر شوند، اسانس آن تا حدود 50 درصد کاهش می یابد و در صورتی که مدت آسیاب کردن بیش از یک ساعت باشد، کاهش میزان اسانس از این هم بیشتر خواهد بود.

ترکیبات دیگر اسانس هیدروکربن های منوترپنی و سس کویی ترپنی است.

یکی از بهترین نشانه های مرغوبیت و کهنه نبودن دانه ها، وجود دو جسم کومین آلدهید و 3- پارامنتن 7- آل  به مقدار قابل توجه در اسانس زیره ی سبز است.




مصرف بیش از حد کالری عامل اصلی چاقی است و زیره می‌تواند با خاصیت شکستن مولکول چربی و پیشگیری از ترشح برخی هورمون‌ها سبب کاهش وزن شود.

  
چاقی و اضافه وزن در جوامع روز به روز در حال افزایش است تا جایی که اکنون یک سوم افراد دچار اضافه وزن و چاقی هستند و تعداد کودکانی که طی 10 سال اخیر دچار این عارضه شده‌اند دو برابر شده است

: آمارها نشان می‌دهد 20 میلیون کودک زیر 5 سال در دنیا چاقی و اضافه وزن دارند که این مقدار در کشورهای با درآمد کم و متوسط سرعت بیشتری دارد.

یکی از اصلی‌ترین عوامل اضافه وزن و چاقی را عدم تعادل بین کالری دریافتی و مصرف آن در بدن است/ : البته درصد خیلی کمی نیز مربوط به مشکلات متابولیکی و مادرزادی است.

 در قدیم‌الایام افراد تنها بر اساس مقدار نیاز و ضرورت غذا می‌خوردند و اغلب غذاها به صورت تازه و طبیعی بدون مواد نگهدارنده و قندی مصرف می‌شد اما امروزه نوشابه‌ها و شیرینی‌ مصنوعی جزو غذای روزانه شده‌اند که کالری زیادی دارند.

 نقش زیره به عنوان یکی از مواد مؤثر در کاهش وزن است : زیره خاصیت ترموژنیک دارد که سرعت سوخت و ساز را در بدن بالا برده و سبب می‌شود مولکول‌های چربی بشکنند که چای سبز هم همین خاصیت را دارد اما با این تفاوت که زیره اثر ضدسرطانی هم می‌تواند داشته باشد.

در عین حال زیره در کم‌اشتهایی مؤثر است و سطح هورمونی را که سبب ترشح چربی می‌شود  پایین می‌آورد اما افرادی که دچار مشکل فشار خون هستند باید نسبت به خوردن زیره دقت کنند زیرا ممکن است در برخی افراد فشار خونی مشکل ایجاد کند همچنین علی‌رغم خاصیت ضد نفخ و ضد اسپاسم زیره افرادی که معده حساسی دارند زیره را با احتیاط مصرف کنند.

خاصیت اصلی زیره در اسانس آن است که بهتر است گرانول زیره استفاده کنیم تا پودر و عرق زیره. همچنین می‌توان زیره را لابه لای پلو ریخته و در ضمن کاملاً جویده شود.


مطالب مرتبط:

درمان بیماریها با سبزی جعفری و روش مصرف این گیاهچند گیاه موثر برای درمان اضطراب‌درمان دردها با خوردن خوراکی های خوشمزه!!!یک میوه برای درمان بی خوابی شما!!!درمان موهای آسیب دیده با کدو حلواییسرفه های خشك را چگونه درمان كنیم؟جلوگیری و درمان سرطان با گیاهان داروییدرمان گیاهی جوش های صورتدرمان گیاهی تبخالخواص دارویی گیاه زیره كوهی