قارچ‌ها موجوداتی هستند که از گذشته‌های دور با انسان بوده‌اند. سوابق فسیلی آنها به دوران پر کامبرین و دونین برمی‌گردد. تاریخ مصرف قارچ‌های خوراکی به عنوان غذا و دارو به زمانی بسیار دور برمی‌گردد و حتی انسان‌های نخستین از خواص ویژه قارچ‌ها اطلاع داشتند. آزتک‌ها از قارچ‌ها به عنوان مواد توهم‌زا در فال‌گیری استفاده می‌کردند و قارچ را گوشت خدا می‌نامیدند. نوشابه مستی‌آور سوما نیز چیزی جز عصاره آمانیتا موسکاریای سمی نبوده که از گروه قارچ‌های کلاهک‌دار است. اگر تاریخچه تولید قارچ‌های خوراکی به دقت مورد بررسی قرار گیرد، تاریخی چند هزار ساله را می‌توان برای آن قایل شد. پرورش قارچ‌های خوراکی به حدود 20 قرن پیش در ژاپن و چین برمی‌گردد. کاشت قارچ در گلخانه اولین بار در سوئد در سال 1754 میلادی ابداع شد.

کشور‌های گوناگون جهان با توجه به فرهنگ غذایی طی سا‌ل‌های گذشته به نوعی از این محصول ارزشمند برخوردار بوده‌اند و در حال حاضر، بیشتر قریب به اتفاق کشورهای دنیا آن را به عنوان محصولی کشاورزی و باغی قلمداد می‌کنند و حتی به منظور توسعه هرچه بیشتر تولید و مصرف آن، برنامه‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت آن اجرا می‌کنند و سالانه هزینه‌های بسیاری را به تحقیقات مربوط به آن اختصاص می‌دهند. در این میان، کشورهای آمریکایی، اروپایی، آسیایی و آفریقایی هرکدام به صورتی نسبت به توسعه همه‌جانبه آن اقدام می‌کنند. در بعضی کشورها با توجه به فرهنگ غذایی، میزان مصرف برخی از قارچ‌ها بر دیگران پیشی گرفته و تولید آن ‌گونه خاص، بیشتر است. کشورهایی مانند چین، از دو هزار سال پیش قارچ‌ها را نیز به موازات سایر محصولات کشاورزی کاشته‌اند و در حال حاضر، سالانه چند میلیون تن تولید انواع قارچ‌ها را در برنامه‌های خود دارند. البته در این میان از خواص دارویی و درمانی قارچ‌های دارویی نیز غافل نمانده و استفاده از قارچ در حد قابل‌توجهی رونق یافته است، به طوری که در مراجعه به پزشکان چینی، انواع داروها از جمله قرص، کپسول، آمپول‌هایی که از قارچ تهیه‌شده‌اند، تجویز می‌شود. البته شایان ذکر است که قارچ‌ها به لحاظ بافت فیبری و سلولزی و نیز داشتن پلی‌ساکاریدهایی در دیواره سلولی‌شان به عنوان ضد سرطان محسوب می‌شوند. در این میان می‌توان به قارچ‌هایی که به طور اختصاصی ضد سرطان هستند، اشاره کرد مانند قارچ‌های گاندرما، آریکولاریا و شیتاکه. صنایع تبدیلی قارچ‌ها نیز امروزه به عنوان یکی از صنایع روز، مورد توجه خاص قرار گرفته است. صنایع کنسروسازی، مربا، ترشی و پودر قارچ از جمله فرآورده‌های قارچ است که در دنیا از مصرف بالایی نیز برخوردار است. از نکات قابل توجه و تامل در این صنعت این است که با توجه به حجم بالای ضایعات کشاورزی در بیشتر کشورها از جمله ایران، استفاده بهینه از این ضایعات برای افزایش کشت قارچ می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.

قارچ‌ چیست‌
قارچ‌ میوه‌ای‌ از تیره‌‌ رویندگان‌ قارچی‌ است.بیشتر قارچ‌ها با‌ تشکیل‌ کولونی‌ به‌ جذب‌ مواد مغذی‌ از چوب‌ برگ‌های‌ فروافتاده‌ و ترکیبات‌ موجود در خاک ‌و می‌پردازند. قارچ‌ها به صورت جمعی می‌توانند بر سطح‌ هر منبعی‌ که‌ دارای‌ کربن باشد، به‌ شکل‌ لایه‌ای‌ رشد کنند. یک‌ گیاه‌ قارچی‌ از تارهای‌ شاخه‌ شاخه‌ و لوله‌ای‌ شکل‌ متعددی‌ تشکیل‌ شده‌ است‌ که‌ هیف نام‌ دارند. مجموعه‌ هیف‌ها را میسیلیوم‌ می‌نامند. بسیاری‌ از گیاهان‌ قارچی‌ که‌ برخی‌ از قارچ‌ها را نیز شامل‌ می‌شود، گندرو‌ هستند و غذای‌ خود را با تشکیل‌ کولونی‌ بر ترکیبات‌ ارگانیک‌ مرده ‌به دست‌ می‌آورند. اگر یک‌ میسیلیوم‌ پژمرده‌ شود، همچنان‌ انرژی‌ کافی‌ برای‌ بازتولید خود را دارد. هنگامی‌ که‌ ترکیبات‌ دما، رطوبت‌ نسبی‌، میزان‌ دی‌اکسید کربن‌ و... همگی‌ مناسب‌ باشند، گیاهان‌ قارچی‌ ساختار پیشرفته‌ای‌ را سازمان‌ می‌دهند که‌ همان‌ قارچی‌ است که برای ما آشناست. قارچ‌ها، میلیون‌ها‌ هاگ‌ را می‌پراکنند که‌ عملی‌ مشابه‌ دانه‌‌ گیاهان‌ دارند
شماری‌ از قارچ‌ها برای مصارف خوراکی، کشت‌ می‌شوند. برخی‌ از قارچ‌ها انگل‌ هستند و روی گیاهان‌، جانوران‌ و یا سایر قارچ‌ها زندگی می‌کنند. برخی‌ از آنها بیماری‌‌زا و مضرند و برخی‌ نیز سودمند هستند. به نوع زندگی قارچ و گیاهی که در ریشه آن روییده است، هم‌زیستی می‌گویند زیرا گیاه مواد قندی مورد نیاز قارچ را تامین می‌کند و در عوض، مواد معدنی مورد نیاز خود را از قارچ دریافت می‌کند. بسیاری‌ از قارچ‌ها، در رابطه‌ای ‌هم‌زیستی با درختان‌ به‌ سر می‌برند و درست‌ به‌ همین‌ دلیل‌ است‌ که‌ جنگل‌ها نسبت‌ به‌ جویندگان‌ قارچ‌ بسیار سخاوتمند هستند. برخی‌ از قارچ‌ها، مانند پودکینی‌، ماتسوتا که‌ و چانتلوز به‌ هیچ‌ وجه‌ به تنهایی قابل‌ کشت‌ نیستند، مگر آنکه‌ درختان‌ همزیست آنها نیز کشت‌ شوند
قارچ‌های‌ بسیار مرغوب‌ کدام‌اند؟
محبوب‌ترین‌ قارچی‌ که‌ امروزه‌ در دنیا مصرف‌ می‌شود، قارچ‌های‌ دکمه‌ای‌ سفید هستند. عده‌ای دیگر پورتوبلو را به عنوان محبوب‌ترین‌ و مرغوب‌ترین قارچ می‌شناسند‌. این‌ قارچ‌، نژاد قهوه‌ای‌ قارچ‌ دکمه‌ای‌ سفید است‌. در ایالات‌ متحده‌، قارچ‌های‌ مرغوب‌ دیگر عبارت‌اند از شی ای تاکه، انوکی و اویستر. چند قارچ‌ قابل‌ کشت‌ دیگر نیز وجود دارد اما به‌ شکل‌گسترده‌ای‌ در بازار قابل دسترس‌ نیستند
از چه‌ سطوح‌ کشتی‌ برای‌ رشد قارچ‌ استفاده‌ می‌شود؟
قارچ‌های‌ دکمه‌ای‌ عادی‌ بر لایه‌ای‌ از کمپوست‌ می‌رویند، بیشتر قارچ‌های‌ مرغوب‌، بر سطحی‌ از خاک‌ اره‌ که‌ مواد مغذی‌ دیگری‌ به‌ آن‌ افزوده‌ شده‌، رشد داده‌ می‌شوند. بسیاری‌ از انواع‌ چوب‌ برای انجام کشت مناسب‌اند اما در میان آنها، توسکا و بلوط‌ بهترین‌ها هستند. درشتی‌ دانه‌های‌خاک‌ اره‌ باید به‌ اندازه‌ دندانه‌های‌ اره‌های‌ معمولی‌ باشد
تراشه‌های‌ بزرگ‌تر نیز می‌توانند اضافه‌ شوند. باید خاک‌ اره‌ را در دمای 120 درجه سانتی‌گراد و در فشار مناسب‌ استریلیزه‌ کرد. این‌ عمل‌ را می‌توان‌ در یک‌ دیگ‌ و یا یک‌ مخزن‌گرمایی‌ ـ فشاری‌ انجام‌ داد
قارچ‌ها چگونه‌ رشد داده‌ می‌شوند؟
راه‌های‌ بسیاری‌ برای‌ رشد دادن‌ قارچ‌ها وجود دارد اما تولید همیشه‌ در سه‌ مرحله‌ اصلی‌انجام‌ می‌شود: بذرپاشی‌، کاشت‌ در زمین،‌ تبدیل‌ شدن به‌ میوه‌ و به‌ بارآمدن‌ بذرها
بذرپاشی تشکیل‌ کامل‌ کلونی روی‌ سطحی‌ مناسب‌ است‌ که‌ با تلقیح‌ آن‌ سطح‌ ادامه‌ می‌یابد. در مرحله کاشت‌ که یک مرحله‌‌ رشدی‌ است‌، کلاهک‌ها تشکیل‌ می‌شوند. کلاهک‌ها جوانه‌های‌ کوچک‌ میسیلیوم‌ هستند که‌ در انتهای‌ تکامل‌ خود، تبدیل‌ به‌ قارچ‌ها می‌شوند. تمام‌گونه‌های‌ قارچ‌ها، برای‌ کاشت‌ نیازمند مجموعه‌ای از شرایط‌ زیست‌ محیطی‌‌‌ هستند که‌ برای‌ رشد بهینه‌‌ میسیلیوم‌ها‌، متفاوت است. اگرچه‌ نه‌ همه‌ آنها اما بیشتر افراد قارچ‌ها را در دمای‌ پایین‌تر از حالت‌ تشکیل‌ کلونی‌ بر سطح‌ خاک‌ کشت‌ می‌کنند. آخرین‌ مرحله، تبدیل‌ به‌ میوه‌، تکامل‌ کلاهک‌ها به‌ قارچ‌های‌ بالغ‌ است
چه تجهیزات‌ ویژه‌‌‌ای برای‌ پرورش‌ قارچ‌ مورد نظر است.


اگرچه‌ فرآیند بذرپاشی‌ در هر اتاق‌ پاکیزه‌ای‌ با دمایی‌ کنترل‌ شده‌ و هوایی‌ تازه‌، قابل‌ انجام ‌است‌ اما تکنیک‌های‌ استریل‌ برای‌ کشت‌ موفقیت‌آمیز بسیاری‌ از قارچ‌ها، به طور مطلق ضروری‌ است زیرا بسیاری از میکروارگانیسم‌ها برای رشد در این محیط‌ها با قارچ رقابت می‌کنند‌. بیشتر روش‌ها شامل: یک‌ سکوی‌ آزمایشگاهی‌ پاکیزه‌، (ضدعفونی‌ شده‌ به وسیله چند درصد، لیسول‌ 10 درصد، سفیدکننده‌ یا اتیل‌ الکل 70 درصد‌). دستان‌ شسته‌ شده‌ (شسته‌ شده‌ به وسیله صابون‌ و ریختن‌ الکل‌)؛ لباس‌های‌ تمیز و هوای‌ پاکیزه‌ هستند
اتاقک‌ رشد نیازمند شرایطی‌ ویژه‌ است‌. علاوه‌ بر وسایل‌ خنک‌‌کننده ‌دما تا 17 تا 18 درجه سانتی‌گراد، رطوبت‌ باید در حدود 95 درصد (یا حتی‌ در برخی‌ شرایط‌؛ بیشتر) حفظ‌ شود. وسایلی‌ نیز برای‌ به‌ حرکت‌ درآوردن‌ هوای‌ راکد مورد نیاز است. حرکت‌ شدید هوا حتی‌ در محیطی‌ با رطوبت‌ بالا، موجب ‌خشک‌‌شدن‌ سطح‌ زیر کشت‌ می‌شود و می‌تواند به‌ کلاهک‌های‌ حساس‌ آسیب‌ برساند. به وجود آوردن‌ محیطی‌ بسیار مرطوب‌ برای‌ پرورش‌ قارچ‌ یکی از عوامل‌ محدودیت‌ پرورش‌ خانگی‌ این‌ محصول‌ است. آکواریوم‌ها، چادرهای‌ پلاستیکی‌، یخدان‌ها با منافذ‌ سلوفوی‌ و...، مخزن‌های‌ مفید رطوبتی‌ هستند که‌ برای‌ پرورش‌ قارچ‌ مورد استفاده‌ قرار می‌گیرند
انواع قارچ
قارچ‌ بلک پاپلار: این‌ قارچ‌ در شرایط‌ نسبتا آسانی‌ رشد می‌کند اما محصول‌ آن‌ عموما کم‌ است‌. از آنجا که‌ کلاهک‌ها نسبت‌ به‌ خشکی‌ بسیار حساس‌اند، لایه‌ای‌ از کود مرطوب‌ خزه‌ پوسته‌‌ خرد شده‌ ‌صدف‌ روی‌ هر ردیف‌ ریخته‌ می‌شود که این‌ امر سبب‌ افزایش‌ محصول‌ می‌شود
قارچ‌ دکمه‌ای‌ معمولی: ‌قارچ‌ سفید دکمه‌ای‌ و گونه‌های‌ متعدد آن‌، بر لایه‌های‌ کود می‌رویند. کلش گندم به تنهایی یا همراه کود اسبی یا کود مرغی مواد اولیه کمپوست مورد نیاز است و عوامل‌ ساختاری‌ و شیمیایی‌ لازم‌ را فراهم‌ می‌کند. در خلال‌ تولید کمپوست، کیفیت‌ فیزیکی‌ ویژه‌‌ (تراوایی‌ هوا و آب‌ که‌ موجب‌ نگهداری ‌فواید آنان‌ می‌شود) و خصوصیات‌ شیمیایی‌ (در دسترس‌ بودن‌ مواد مغذی‌ برای‌ قارچ‌ و دست‌نیافتن‌ ارگانیسم‌های‌ رقیب‌ به‌ آن‌ مواد) به‌ عنوان‌ فاکتوری‌ ارگانیک‌ پدید می‌آیند و مصرف‌ می‌شوند و در این‌ میان،‌ حرارت‌ به‌ مدد تولید میکروارگانیسم‌ها تولید می‌شود. دمای‌ مورد نیاز برای‌ این‌ فرآیندها به وسیله‌ توده‌ای‌ از ماشوره‌ در اندازه‌ای‌ معین‌ تامین‌ می‌شود. روند پرورش‌ قارچ‌ دکمه‌ای‌ سفید بسیار تکنیکی‌ است و به طور معمول کاری تخصصی اما در مقیاس‌های خانگی به شمار می‌آید
قارچ ‌انوکی یا قارچ‌ سوزن‌ طلایی: ‌این‌ قارچ‌، روی‌ لایه‌ای‌ استاندارد از خاک‌ اره‌ می‌روید و می‌توان‌ آن‌ را در انواع محفظه‌هااز جمله‌ظرف‌ در بسته‌ فیلتردار، پرورش‌ داد. از نقطه‌ نظر اقتصادی‌، قارچ انوکی را به طور معمول در شیشه‌های‌ دهان‌ گشاد، شبیه‌ ظرف‌های‌ مربا، پرورش‌ می‌دهند. پس‌ از آنکه‌ کاشت‌ آنها انجام‌ شد، قارچ‌ در تاریکی‌ و در محیطی‌ سرد با روکش‌هایی‌ روی‌ شیشه‌ محتوی که برای‌افزایش‌ میزان استفاده می‌شوند، می‌روید. این‌ قارچ‌ تقریبا کلاهک‌ ندارد و حلقه‌‌حلقه‌ است‌. قارچ انوکی نسبتا سریع‌ می‌روید
قارچ‌ مائی تاکه یا مرغ‌ درختان: نامه‌کو از محبوب‌ترین‌ قارچ‌ها در ژاپن‌ است‌. این‌ قارچ‌ بر لایه‌ای‌ ازخاک‌ اره‌‌ استاندارد، در ظروف‌ دربسته‌ فیلتردار می‌روید. برای‌ رویش‌ بذر، محفظه‌ را باید از رطوبت‌ بسیار بالا محافظت‌ کرد
قارچ‌ یال‌ شیر: این‌ قارچ‌ خوراکی که‌ مزه‌ای‌ همچون‌ گوشت‌ خرچنگ‌ دارد، بر لایه‌ خاک‌ اره‌ استاندارد می‌روید. برخلاف‌ بسیاری‌ از قارچ‌ها این‌ قارچ‌ دارای‌ پره‌های‌ حاوی‌‌هاگ‌ نیست‌؛ در عوض‌،‌هاگ‌های‌ آن به وسیله دندانه‌هایی‌ که‌ همچون‌ قندیل‌های‌ ظریفی‌ از زیر آن‌ آویزان‌ هستند تولید می‌شود.
قارچ‌ صدف‌ صورتی‌: راحت‌ترین‌ قارچ‌ خوردنی‌ برای‌ پرورش‌ دادن‌ است. انواع‌ گوناگون‌ قارچ ‌صدفی‌ را می‌توان‌ بر منابع،‌ گوناگون‌ سلولز (که‌ شامل‌ ترکیبات‌ قهوه‌ باشد) روزنامه‌ و پوسته‌‌ غلات‌ پرورش‌ داد. خاک‌ اره‌‌ استاندارد نیز سطح‌ کشت‌ مناسبی‌ برای‌ رویانیدن‌ این‌ قارچ‌ است‌. شاید بهترین‌ خاک‌ مورد استفاده‌ برای‌ کشت‌ این‌ قارچ‌، برای‌ پرورش‌ دهندگان‌ آماتور، پوسته‌‌ خردشده‌‌ گندم‌ باشد که‌ با قرار دادن‌ به‌ مدت‌ یک‌ ساعت‌ در زیر آب‌ با دمای‌ 75 درجه سانتی‌گراد، پاستوریزه‌ شده‌ است‌. ظرف‌های‌ در بسته پلاستیکی‌ که‌ با خاک‌ اره‌ پر شده‌اند و با گرده‌ و بذر آغشته‌ شده‌اند نیز اغلب مورد استفاده‌ قرار می‌گیرند. در مزارع‌ بزرگ‌ و وسیع‌، ظروف ‌پلاستیکی‌ طویل‌ بذر از سقف‌ آویزان‌ هستند. سوراخ‌هایی‌ به‌ منظور مبادله‌ هوا و نیز رشد قارچ‌ها از میان‌ آنها، روی ظروف‌ تعبیه‌ شده‌ است
قارچ‌ ای شی یا قارچ‌ جاودانگی‌: این‌ قارچ‌ سفت‌تر از آن‌ است‌ که‌ بتوان‌ آن‌ را خورد اما به‌ دلیل‌ شهرتش‌ در دارا بودن‌ فواید دارویی‌، در چای‌ از آن‌ استفاده‌ می‌شود. این‌ قارچ‌ روی‌‌ خاک‌ اره‌ رشد می‌کند و در مخازن‌ گوناگون از جمله‌ محفظه‌ سرپوشیده‌ فیلتردار هم قابل‌ پرورش‌ است‌
قارچ ‌شی تاکه یا قارچ‌ بلوط‌ سیاه: قارچ‌ شی تاکه نسبتا در شرایط‌ آسانی‌ می‌روید و یکی‌ از محبوب‌ترین‌ قارچ‌ها در ایالات‌متحده‌ آمریکا است‌. امروزه‌ پرورش‌‌دهندگان‌ قارچ‌ در ایالات‌ متحده‌، سالانه‌ بیش‌ از 2000 میلیون تن از این‌ قارچ‌ را تولید می‌کنند. ‌مانند بسیاری‌ دیگر از قارچ‌های‌ مرغوب‌، در مخازن‌ سربسته‌ پلاستیکی‌ روی‌ لایه‌های‌ خاک‌ اره‌ می‌روید (در محیط‌هایی‌ مرطوب‌‌تر از ایالت‌ کالیفرنیا، این‌ قارچ‌ در محیط‌های‌ طبیعی‌ نیز می‌روید). نژادهای‌ گوناگون‌ این‌ قارچ‌، زمان‌های‌ متفاوتی‌ را در امر جوانه‌‌زدن‌ به‌ خود اختصاص‌ می‌دهند. در برخی از انواع این‌ مدت‌ حدود چند روز است‌ در حالی که‌ بعضی‌ دیگر برای‌ تکمیل‌ عمل‌ به‌ چند روز احتیاج‌ دارند. پس‌ از این‌ مدت‌، ظرف‌ پلاستیکی‌ برداشته‌ می‌شود و قالب‌ها به‌ اتاقک‌ رشد منتقل‌ می‌شوند (با دمایی‌ در حدود 17 درجه سانتی‌گراد و رطوبتی‌ در حدود ?? تا 90 درصد) پس‌ از برداشت‌ محصول‌، قالب‌ها را می‌توان‌ برای‌ عمل‌ رشد دیگری‌ آماده‌ کرد. برای‌ این‌ منظور قالب‌ها را آن‌قدر در آب‌ خیس‌ می‌دهند تا اینکه‌ آن‌ قالب‌ به‌ وزن‌ اولیه‌‌ خود بازگردد
قارچ و تغذیه دوستدار سلامت
برای اینكه تمام مواد مغذی از مواد غذایی به بهترین صورت جذب شوند، به ویتامین‌های گروه B ‌ نیاز است. قارچ یك دسته از این ویتامین‌های سوخت و ساز را تامین می‌كند. هر سلول در بدن ما به ویتامین 2B موجود در قارچ نیاز دارد تا بتواند انرژی كسب كند.. وظیفه بیوتین موجود در قارچ در سوخت و ساز بدن این است كه انرژی را آماده نگه می‌دارد و اسیدفولیك در سوخت و ساز پروتئین و مواد اصلی ژن‌ها نقش مهمی را بازی می‌كند. خانم‌ها به طور متوسط 90 درصد مقدار ویتامین 2B توصیه شده را مصرف می‌کنند و به ندرت یك زن اسیدفولیك را به اندازه لازم جذب می‌كند. بنابراین برای حل این مشكل باید خانم‌ها در رژیم غذایی خود بیشتر از قارچ استفاده كنند. قارچ دارای مواد معدنی زیادی از سدیم، کلسیم و سیلیس، کلر، کبالت و منیزیم است و فعالیت مغزی را به دلیل داشتن فسفر تقویت می‌کند.
قارچ استخوان‌ها را تقویت می‌كند، خستگی را رفع می‌كند و كمبود ویتامین D را جبران می‌كند. بیشتر مواد غذایی مانند ماهی، قارچ و بعضی از انواع پنیرها به مقدار كافی ویتامین D دارند و چون با كمك نور آفتاب در پوست بدن به راحتی ویتامینD تولید می‌شود، مقدار كمی ویتامین D لازم داریم. یك پرس قارچ (200 گرم) نیاز روزانه به ویتامینD را تامین می‌كند. میزان کم انرژی، مقدار کم سدیم و میزان بالای پتاسیم موجود در قارچ برای کسانی که ناچارند رژیم‌های غذایی خاص از جمله رژیم غذایی بیماران مبتلا به فشارخون بالا را رعایت کنند ماده غذایی مناسبی به شمار می‌آید. تحقیقات نشان‌دهنده نقش موثر سلنیوم در پیشگیری از انواعی از سرطان‌ها است
موارد پرهیز
به دلیل وجود ترکیبی به نام پورین در قارچ، مصرف زیاد این ماده غذایی به افرادی که دچار ناراحتی‌های کلیوی و یا نقرس هستند، توصیه نمی‌شود. این ترکیب با تبدیل شدن به اسیداوریک طی فرآیند سوخت و ساز میزان اسیداوریک خون را بالا می‌برد
روش مصرف
قارچ را می‌توان به صورت‌های مختلف خام تا پخته و در غذاهای متعدد از انواع سالادها و دسرها گرفته تا خوراک‌های کشورها و مناطق گوناگون استفاده کرد. بهتر است قارچ‌های جمع‌آوری شده از مناطق جنگلی یا محلی را به صورت پخته مصرف کنیم چون كه این قارچ‌ها آلوده به موادی هستند كه فقط در اثر پختن از بین می‌روند. ولی قارچ‌هایی را كه در واحدهای صنعتی تولید می‌شوند، می‌توان بدون هیچ مشكلی پس از تمیزكردن به صورت خام و یا پخته مصرف كرد. برای تمیزکردن قارچ‌های خوراکی به دلیل ظریف‌بودن بافت قارچ، از شستشوی زیاد آن با آب خودداری کنید. برای این کار می‌توانید با دستمال نم‌دار قارچ‌ها را پاک کنید و یا به مدت پنج دقیقه آنها را در آب غوطه‌ور کنید و پس از ته نشین شدن موادی که آن را آلوده کرده‌اند، به آرامی آن را از سطح آب جمع‌آوری کنید
نگهداری
همیشه قارچ را در یخچال نگهداری کنید. برای این کار قارچ‌ها را در پاکت‌های کاغذی بپیچیده در پاکت را خیلی محکم نبندید زیرا با به وجود آمدن رطوبت در پاکت قارچ‌ها به سرعت خراب می‌شوند. با استفاده از روش نگهداری درست می‌توانید قارچ‌ها را به مدت پنج روز یا بیشتر در یخچال نگهداری کنی