سیب درختى‏  از خانواده رزاسه‏ است و در برگ‏‌هاى سیب حدود یک درصد گلوکزید فلوریزین و در تخم آن علاوه بر آمیگدالین، گلوکزید فلوریزین وجود دارد.

در بررسى‏‌هاى علمى در برگ سیب وجود یک مادّه ضد باکترى به نام فلورتین‏ ثابت شده است. این ماده ضد باکترى، از رشد باکترى‏‌هاى گرام مثبت و گرام منفى جلوگیرى مى‏‌کند. در میوه رسیده سیب مقدار قابل ملاحظه‏‌اى هیدرات کربن و قندهایى از نوع فروکتوز، گلوکز و سوکروز وجود دارد. همچنین، در دانه‏‌هاى سیب هورمون رشد یافت مى‏‌شود.

در قسمت قابل خوردن سیب پکتین به صورت پکتات سدیم وجود دارد. در سیب رسیده وجود پنجاه درصد مواد ازته غیر پروتئینى را اسپاراژین تشکیل مى‏‌دهد. در پوست سیب ویتامین‏‌هاى مختلفی از جمله تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید اسکوربیک، اسید لاکتیک، اسید سوسکینیک وجود دارد که بیشتر اسیدهاى سیب اسید مالیک است.

در سیب کلسیم، آهن، سدیم، پتاسیم، ویتامین‏ A وC و فسفر وجود دارد. همچنین، آنزیم‏‌هاى آمیلاز، پروتئاز، پروکسى‏‌داز، الکل‏‌هاى متیلیک، اتیلیک، پروپیلیک، بوتیلیک به اثبات رسیده است.

خواص درمانى سیب

دم‏کرده پوست درخت سیب به‏‌عنوان تب‏ بر در موارد تب‏‌هاى نوبه‏‌اى، تب‏‌هاى صفراوى و مالاریا تجویز مى‏‌شود. ریشه درخت سیب خواب‏ آور و ضد کرم است. میوه‏‌اش ضد اسهال، مدّر و آرام‏‌بخش است.

سیب پخته ملیّن و نرم‏ کننده شکم بوده و براى رفع بى‏‌خوابى مفید است. سیب مانع تشکیل اسید ارویک در بدن مى‏‌شود لذا خوردن آن براى تصلّب شرایین، نقرس و روماتیسم مفید است.

آب سیب یا عصاره آن در سرماخوردگى و سرفه مؤثر است، همچنین؛ مقوّى، مغزى، کبد و اعصاب است. پخته آن خشونت صدا را برطرف می‌کند و براى تقویت قلب، رفع حالت سوداوى و عصبانى شدن مؤثر است. سیب عطش را فرونشانده و براى اسهال مفید است.

احادیث فراوان و متعدّد اهمیت را دو چندان می‌کند. حضرت صادق (ع) مى‏‌فرماید : خوردن سیب التهاب را فرونشانده و تب را قطع مى‏‌کند.

از نظر علمى ماده‏‌اى در سیب وجود دارد به نام فلورتین که با آب ترکیب شده و خاصیت تب‏ برى پیدا مى‏‌کند لذا سیب علاوه بر دارا بودن مواد غذایى کامل، مقوّى عضلات قلب، قابض و ضدعفونى‏‌کننده روده‏‌ها (به علت وجود تانن- زیرا آثار بیولوژیکى و فیزیولوژى تانن‏‌ها بر ژرم‏‌هاى روده‏‌اى مثبت است) و نیز از رشد قارچ‏‌ها و انگل‏‌ها جلوگیرى کرده و چون داراى عاملى فنلى است، آنتى‏سپتیک و گندزدا است.

درباره سیب، حضرت صادق (ع) باز چنین مى‏‌فرماید : به بیماران مبتلا به تب سیب بخورانید زیرا نافع‏‌تر از آن براى تب‏ دار نیست. باز چنین مى‏‌فرماید : اگر مردم خواص کامل سیب را مى‏‌دانستند به جز آن به بیماران خود چیزى نمى‏‌دادند.

همچنین مى‏‌فرماید : به‏ طور کلى چنان‏چه از نظر علمى در قسمت ترکیب شیمیایى بررسى شده است، یکى از خواصّ آن مؤثر بودن در کم‏ کردن و از بین بردن سموم بدن، به‏ خصوص اسید اوریک، اوره و نیز درباره تأثیر آن بر بیمارى‏‌هاى عصبى روانى تأکید شده است.

خلاصه اینکه به علت دارا بودن فلورتین، ضد میکروب، انگل و ویروس‏‌ها است. به علت وجود ریبوفلاوین ضد التهاب، ضد میکروب و ضد حساسیت است در اثر داشتن نیاسین ضد چربى اضافى، چاقى و فشارخون است.

در کتاب همیشه سالم و لاغر باشد آمده است: به علت وجود ترکیبات تاننى سیب به آن خاصیت ضد اسهال، ضد سوختگى، ضد باکترى را داده است. بهترین ماده غذایى براى رژیم لاغر شدن و کم شدن وزن است. آب آنکه با پوست گرفته شده باشد بهترین دارو براى صاحبان اسید اوریک است.